Boekverslag : Anoniem, - Karel Ende Elegast
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1174 woorden.

Zakelijke gegevens
Auteur: onbekend
Titel: Karel ende Elegast-taal en teken-Leeuwarden-1995-6e druk-63 pagina’s-(1982)
Genre: het is een voorhoofse ridderroman
Geraadpleegde literatuur: internet en uittrekselboek

Eerste reactie
Keuze: ik heb dit boek gekozen, omdat ik een middeleeuws verhaal moest lezen en dit stond nog in de bibliotheek.
Inhoud: ik vond het niet echt een spannend boek, omdat alles zo voorspelbaar is. Het is veel te godsdienstig en dat maakt het boek zo vervelend om te lezen.

Verdieping
Samenvatting:
Het boek gaat over Karel de Grote. Het begint als hij gaat slapen en een boodschap krijgt van een engel (3 keer), dat hij uit stelen moet gaan. Uiteindelijk gaat hij dan en ontmoet op zijn weg een andere dief. Ze willen hun namen niet zeggen dus gaan ze vechten. Karel wint en de ridder blijkt Elegast te zijn. Elegast was door Karel uit zijn kasteel verstoten samen met zijn kameraden omdat hij bij Karel had gestolen.
Nu ging hij dus met Elegast uit stelen, bij Karel's zwager: Eggeric. Elegast gaat naar binnen en komt met veel moois weer naar buiten. Maar hij wil ook nog het mooie zadel met allemaal belletjes van Eggeric stelen. Helaas wordt Eggeric hier wakker van en wil zijn zwaard pakken, maar zijn vrouw houdt hem tegen.Eggeric's vrouw vraagt waarom hij zo onrustig is, hij antwoord uiteindelijk dat ze de volgende dag (het is dan hofdag) de koning willen gaan vermoorden. Zijn vrouw zegt dat zij nog liever wil dat hij wordt vermoord dan haar broer. Eggeric slaat haar en ze bloed hevig. Ze gaat met haar gezicht buiten het bed hangen en Elegast die alles gehoord heeft, vangt het bloed op als bewijs.
Uiteindelijk komt hij weer buiten en vertelt alles aan Karel (hoewel de koning niet zijn echte naam heeft gegeven). Karel zegt tegen hem de volgende dag te komen getuigen zodat ze Eggeric kunnen pakken, uiteindelijk doet Elegast dat ook. Intussen wordt alles in gereedheid gebracht zodat Eggeric en zijn mannen gepakt worden. Eggeric ontkent bij hoog en laag iets te willen doen maar Karel laat Elegast getuigen. Eggeric vindt dat zo'n mannetje als Elegast niets te vertellen heeft en dus komt het uit in een duel. Dat duurt zo lang dat Karel tot God bidt om een eerlijk einde aan dit duel te maken en op dat moment hakt Elegast het grootste gedeelte van Eggeric's hoofd in tweeën. Als dank schenkt Karel hem Eggeric's vrouw. En ook wordt Elegast vergeven voor zijn roversdaden en krijgt zijn kasteel weer terug.

Onderzoek van de verhaaltechniek

Schrijfstijl: het boek is origineel in het middeleeuws-nederlands en is niet echt goed te begrijpen, daarom heb ik ook de vertaling gelezen. Hier is het taalgebruik niet moeilijk en de schrijfstijl is makkelijk te begrijpen. Het is wel irritant als de figuren tot God spreken, want dan moet je wel goed lezen om het goed te begrijpen.
Plaats en tijd: de verhaaltijd is niet-continue, er zitten wel sprongen in de tijd, maar toch wordt bijna alles verteld. Het verhaal duurt ongeveer 2-3 dagen. De verteltijd is korter dan de verhaaltijd. Het verhaal wordt chronologisch verteld en er zitten geen flash-backs in. Belangrijke ruimtes zijn:
 Het kasteel van Karel waar hij 'woont'
 Het bos waar hij Elegast ontmoet.
 Het huis van Eggeric, waar Elegast hoort dat er een moord op de koning wordt beraamd.
 Het slagveld, waar Elegast Eggeric doodslaat.
Verhaalfiguren:
 Karel de Grote is machtig, vroom (bid om hulp), onhandig (tijdens de inbraak) en edelmoedig (doodt Elegast niet)
 Elegast is door Karel om een klein vergrijp verbannen en roofridder geworden (vandaar de zwarte wapenuitrusting); hij is een meesterdief, ontziet de armen, blijft trouw aan de koning.
 Eggeric van Eggermonde is Karels zwager, een brallerige figuur die een samenzwering beraamt.
Vertelwijze: Het boek is geschreven in de alwetende vertelsituatie. Het verhaal wordt als het ware aan je verteld.

Onderzoek van de thematiek
Thema: Het thema is: Trouw aan de leenheer. Elegast, ondanks dat hij door Karel vogelvrij is verklaard, neemt het vanaf het eerste moment voor hem op en verraad hem niet.
Belangrijke gedeelten daarvoor: belangrijk is het gevecht op het eind, als hij zijn leven wil geven voor Karel, maar ook als hij Eggeric wil vermoorden, omdat hij hoort dat deze Karel wil vermoorden.

Motieven: Er is eigenlijk maar 1 belangrijk motief en dat is het christelijke geloof:
 Karel, die vol onbegrip is over het bevel uit stelen te gaan, gehoorzaamt toch als God hem voor de derde keer een boodschap geeft.
 Als Karel uit het kasteel gaat hoort niemand hem, dankzij Gods hulp.
 Als Karel buiten om Gods bescherming vraagt komt Elegast.
 Voor het vechten bidt Elegast uitvoerig en Eggeric juist niet.
 Karel verzoekt God de strijd te beslissen.
 Maar God laat vooral het hele gebeuren afspelen om Karel het verraad tijdig te laten ontdekken.
Titelverklaring: Het boek gaat over koning/keizer Karel de Grote en Elegast.
Motto: geen.

Plaats in de literatuurgeschiedenis
Eerste publicatie: 13e eeuw
Schrijver: De schrijver van Karel en Elegast is onbekend, maar was naar alle
waarschijnlijkheid een Vlaming. De man die het boek dat ik gelezen heb heeft
bewerkt en vertaald uit het Middelnederlands, is H. Adema.
Tijdvak en stroming: het is geschreven in de 13e eeuw, het niveau qua schrijven was toen niet erg hoog.
Typerend voor schrijver: aangezien de schrijver onbekend is kan ik daar niets over zeggen.
Typerend voor stroming / tijd: het literatuurniveau was in de middeleeuwen niet erg hoog en dat is in dit boek ook niet het geval, dus het is best wel typerend voor de stroming.

Beoordeling
Welke verhaalelementen hebben voor mij een positieve of negatieve werking:
Er zijn niet echt bepaalde stukken die er positief uit springen, omdat het nogal een makkelijk boek is, de negatieve elementen zijn vooral de soms moeilijk begrijpbare dialogen en het veel te overdreven steeds weer tot God bidden met lastige zinnen.
Citaat / passage dat mij aanspreekt: er is eigenlijk geen citaat of passage dat ik echt goed vind.
Eindoordeel: het boek op zich is wel leuk om te lezen als je niets te doen hebt, maar ik zou het zelf niet gaan lezen als literair boek. Het boek is te saai, er zit geen spanning in en het verhaal is niet echt origineel. De opbouw op zich is best wel goed en de structuur ook.
Aanraden: zoals ik net al schreef, ik zou het niet lezen voor jezelf, maar je moet toch een boek lezen voor je lijst en dan kun je het wel gebruiken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen