Boekverslag : Nescio - De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1408 woorden.

A. Het boek

1) Titel:

- De uitvreter: Het hoofdpersonage heet Japi. Japi leeft altijd op andermans kosten, hierdoor krijgt hij dan ook de bijnaam ‘De uitvreter’.

Een uitvreter is iemand die leeft op andermans kosten.

- Titaantjes: Dit boek gaat over een groep jongeren die zichzelf de Titaantjes noemen.

~Volgens de mythe waren de Titanen Griekse goden(zie inhoud in map Nederlands). De Titanen leverden een reusachtig grote strijd, die echter tot niets leidde. Dit is ook van toepassing op ‘De Titaantjes’. ‘De Titaanjes’ hadden grootse idealen, maar uiteindelijk eindigen ze allemaal met een saaie kantoorjob.

~Met ’Titaan’ bedoelt men iemand reusachtig, iemand geweldig groot. Als men hiervan een verkleinwoord maakt, bekomt men een contradictie.



2) Motto geen in beide verhalen



3) Plot/Story:

- De uitvreter PLOT = STORY

a) In Zeeland ontmoet Bavink De uitvreter, alias ‘Japi’.

b) Japi maakt kennis met de vriendenkring en de vriendenkring met Japi’s negatieve karaktertrek (het uitvreten).

c) Japi gaat zijn eigen weg en is het uitvreten verleerd.àHij is een harde werker geworden, heeft een liefje en trekt vaak op reis (omwille van zijn werk).

d) Hij keert doodziek terug naar Amsterdam en pleegt zelfmoord

- Titaantjes PLOT = STORY

a) Koekebakker praat over hoe de vrienden groep samenkwam en hoe hij en zijn vrienden vastberaden de wereld zouden beteren.

b) Koekebakker vertrekt naar Rhenen.

c) Koekebakker kom terug naar Amsterdam. Hij wil uitvissen wat er met de rest van de groep is gebeurd.à Hij beschrijft wat er van elk lid van de groep is geworden.



4) Thematiek:

- Titaantjes

INDIVIDU versus MAATSCHAPPIJ. Is dit werkelijk mogelijk?

-Uitvreter:

Eeuwige zoektocht naar het eeuwige leven. Eigenlijk is ‘individu versus maatschappij’ hier ook op van toepassing. Japi filosofeert altijd over het eeuwige (de tijd). De maatschappij hecht hier volgens hem te veel belang aan en daarom weigert hij hieraan deel te nemen.Hij verzet zich met man en macht om zijn overtuigingen te vrijwaren. Kan Japi op tegen de wereld?



5) Personages:

- De uitvreter:

Japi: Hij is het hoofdpersonage, De uitvreter. Japi denkt altijd na over god, water, de zon en andere filosofische dingen, hij zoekt naar de onsterfelijkheid. Daarom kan je hem altijd vinden in de nabijheid van water. Water is immers het symbool van de eeuwigheid, het oneindige, de onsterfelijkheid. God eveneens. Op het einde pleegt Japi zelfmoord door in het water te stappen; hij verenigt zich met het water en zet zijn eeuwige zoektocht naar de onsterfelijkheid voort.

Bavink: Hij is een schilder. Functie: brengt Japi in contact met de anderen.

Koekebakker: Hij is, in mijn ogen, een verdraagzaam man. Koekebakker tolereert dat Japi aan de haal gaat met zijn bezittingen. Functie: Vertelt ons het verhaal.

Hoyer: Dit personage wordt niet veel vermeld in het verhaal. Hoyer is eveneens een schilder. Functie: degene die Japi een uitvreter noemt en hem een beetje provoceert.

Jeanne: Zij is geen actieve participant. Functie: haar dood is de aanleiding tot Japi’s zelfmoord.

- Titaantjes:

Koekebakker: Vertelt ons het verhaal van de Titaantjes. Hoe ze vastberaden de wereld willen beteren en hoe alles uiteindelijk afloopt.

Bavink: Is gewoon een lid van de Titaantjes

Hoyer: Gewoon lid van de Titaantjes

Bekker:Ook lid van de Titaantjes.

Kees Ploeger: Is ook gewoon een lid van de Titaantjes. Dit personage wordt niet echt veel vermeld en voegt geen attributen aan het verhaal toe.

OPMERKING: Alle personages in ‘Titaantjes’ dragen bij tot het brengen van de kern van het verhaal: het ten onder gaan van hun idealen. Ze bekritiseren de maatschappij en willen hun inbreng doen, maar uiteindelijk komt hier niets van terecht. Functie van Koekebakker: vertelt ons het verhaal en hoe alles uiteindelijk afloopt met de Titaantjes.



6) Tijd:

De uitvreter

Vertelde tijd:± 7 jaaràdaarbinnen: veel ellipsen ( 7 jaar weergegeven op 32 bladzijden). Chronologisch verteld. In feite is het hele verhaal een grote terugblik!

Verteltijd: 32 bladzijden

Titaantjes

Vertelde tijd: Dit is zeer moeilijk om uit het verhaal af te leiden. De auteur (Nescio) geeft geen exacte tijdsbepalingen, maar is eerder vaag. Nescio geeft niet om tijd, dit is één van zijn karaktertrekken. In ‘Titaantjes’ komen veel ellipsen en tijdsprongen voor, maar geen flashbacks. Het enige regelmatige is dat het verhaal chronologisch verteld wordt.

Zoals ‘De uitvreter’ is ‘Titaantjes één grote terugblik.

Verteltijd: 30 bladzijden



7) Ruimte:

- De uitvreter:

Zeeland: Hier geeft men louter de ontmoeting tussen Japi en Bavink weer.

Amsterdam: Een groot deel van het verhaal neemt hier plaats. Hier komt Nescio ook zelf vandaan. Hier geeft men grotendeels weer dat Japi werkelijk op andersmans kosten leeft.

- Titaantjes:

Het verhaal speelt grotendeels af in Amsterdam. Thuis van de Titaantjes en eveneens van Nescio(schrijver). Een klein fragment speelt zich af in Rhenen, maar dit heeft geen waardevolle betekenis in het verhaal. Het wil louter aantonen dat Koekebakker een tijdje is weggeweest.

OPMERKING: Een kleine opmerking i.v.m de ruimte. Nescio hecht veel belang aan beschrijvingen van de natuur. Vaak bespreekt hij deze uitvoerig. Hij schept ook een scherp contrast tussen de landelijke sfeer (zonsondergang,…) en stedelijke sfeer.



8) Vertelinstantie: (in beide verhalen dezelfde)

De ik-verteller. Je kan ook wel invloeden van de alwetende verteller bespeuren. Koekebakker (verteller) weet immers verdacht veel over de andere personages.



9) Vertelperspectief: (in beide verhalen hetzelfde)

In zowel ‘De uitvreter’ als in ‘Titaantjes’ is Koekebakker de verteller. We zien het hele verhaal door zijn ogen. Koekebakker vertelt ons als het ware zowel het verhaal van Japi als van de groep jongeren die de wereld wil verbeteren. In ‘Titaantjes’ komt dit meer naar voor, dan wordt er meer over zijn gedachtegang verteld.



10) Stijl: (in beide verhalen dezelfde)

- detaillistisch op vlak van landschap.(geeft veel beschrijvingen, soms zelfs poëtisch). Op vlak van tijd is de schrijver soms wel slordig.

- beschrijvingen over de gedachten van het hoofdpersonage. De gedachtegang van de verteller(Koekebakker) komt wel meer op de voorgrond bij ‘Titaantjes’. Ook veel beschrijvingen over de natuur. Je merkt als het ware dat de schrijver een natuurliefhebber is.

- Qua woordgebruik is hij vrij soepel. Hij is niet hoogdravend, in tegenstelling tot Harry Mulisch, maar gebruikt eerder de alledaagse spreektaal (van die tijd toch). (Voorbeeld: ‘…en een jas van je aantrok als-i in den regen naar huis moest.’)àfragment uit ‘De uitvreter’.



11) Genre:

Een novelleàéén verhaallijn, één ruimte in tijd.



12) Motieven

De uitvreter

- Natuur. Water en zon: Volgens Japi stellen zij het eeuwige voor. Deze elementen komen steeds weer terug (leidmotief). Er wordt tevens ook veel over god gepraat (het boek staat vol met filosofische bedenkingen).

- Men heeft geld nodig om te kunnen overleven (grondmotief).à Japi leeft op de kosten van zijn vrienden, want hij heeft geen geld.à Japi heeft geen geld omdat hij altijd filosofeert en niet werkt. Het uitvreten is louter een gevolg van zijn menselijke overlevingsdrang!

Titaantjes

- Het stellen van levensvragen. Zoals in ‘De uitvreter’ filosoferen de Titaantjes veel. Ze bekritiseren de maatschappij en weigeren er aan deel te nemen. Ze hebben zoveel ideeën om de wereld te beteren, maar doen hier niets aan. Ze zijn zo verwikkeld in hun filosofische vragen dat ze haast vervreemden van de maatschappij.

Citaat: “…en wee die hem vraagt: Waarom?” En met deze zin eindigt het boek, met betrekking op de levensvragen.

- (leidmotief) Ik heb er naar gezocht, maar er zijn geen letterlijk terugkerende uitspraken of elementen in het verhaal te bespeuren.

Leesverslag

Voor ik aan het boek begon verwachtte ik al dat het moeilijk zou zijn. En aan deze verwachtingen werd dan ook effectief voldaan. Toen ik de twee boekjes las was ik nog onbewust van de onderlinge link tussen de twee boekjes. Pas toen ik aan het schriftelijk werkje bezig was, begon het mij op te vallen dat ze veel gemeen hadden. Ik begon ze te relativeren. Het lezen van deze boekjes heeft vrij veel invloed op mij gehad. Het heeft mij de moed gegeven om ook eens aan ietwat moeilijkere boekjes te beginnen. Vroeger nam ik altijd de makkelijkere uitweg. Besluit: Het heeft mij goed gedaan!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen