Boekverslag : Caja Cazemier - Verliefd Zijn Is Een Ramp!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1869 woorden.

Inhoudsopgave



Waarom dit boek?

Samenvatting

Hoofdpersonen en bijpersonen

Over Caja Cazemier

Leeservaring

Verwerkingsopdracht



Waarom dit boek?



Ik heb dit boek gekozen omdat ik het zag staan in de bibliotheek. De voorkant zag er leuk uit en toen ik de achterkant las, leek het me helemaal een leuk boek. Ik had ook nog nooit eerder een boek gelezen dat over lesbisch ging. Dus vandaar, dit boek.



Samenvatting



Myra en Jessica zijn 2 vriendinnen die elkaar hebben leren kennen op een zeilkamp. Jessica is lesbisch en heeft daar totaal geen problemen mee. Zij vond meisjes altijd al veel leuker dan jongens en het maakt haar ook niet uit wat anderen daarvan vinden. Myra is hetero, en helemaal stapel op Leo, een jongen van het zeilkamp.

Maar dan vertelt Jessica Myra dat ze gevoelens voor haar heeft. Myra vind dit eerst maar niks, maar later kan ze er ook wel mee omgaan. Want Jessica weet dat Myra hetero is en het dus toch nooit wat tussen hun zou kunnen worden.

Als Myra in een vakantie bij Jessica blijft logeren hebben ze het erg gezellig, alleen Myra voelt zich in dat weekend erg vreemd. Elke keer als ze naar Jessica kijkt krijgt Myra vreemde gevoelens. Ze weet niet precies wat het is, maar het voelt anders als al die keren daarvoor als ze bij Jessica was. Het hele weekend denkt ze er over na en als ze naar huis gaat en afscheid neemt van Jessica merkt ze dat ze haar anders ‘leuk’ vind dan haar andere vriendinnen. Myra denkt dat zij ook lesbisch is, net als Jessica. Maar aan dat idee wil ze liever niet denken, omdat ze denkt dat het raar is en dat haar ouders en vriendinnen het niet zullen accepteren. En ze was ook al verliefd op Leo, ze snapte niet of ze nou op jongens of op meiden viel. Ook denkt ze dat het gewoon een misverstand is en dat het de volgende keer als ze Jessica ziet wel over zal zijn. Daarom schud ze de gedachte dat zij misschien ook wel lesbisch is steeds weg. Maar als ze er een paar maanden later nog steeds mee zit kan ze het echt niet meer voor zich houden en besluit ze om het er eens met Jessica over te hebben. Ze durft het eerst niet te vertellen, en wacht steeds op een geschikt moment. Elke keer als ze Jessica spreekt of ziet word ze opeens heel erg zenuwachtig, terwijl ze zich voordat ze hiermee worstelde juist heel erg op haar gemak voelde bij Jessica. Als ze Jessica uiteindelijk toch vertelt over haar ‘vreemde’ gevoelens is ze erg opgelucht! Jessica zegt dat ze het helemaal niet had verwacht, maar ze vind het absoluut niet raar. Maar toch blijft Myra er erg onzeker over en voelt ze zich niet lekker bij het idee dat zij misschien ook wel lesbisch is. Ze weet niet meer wat ze moet en ziet het leven niet meer zitten. En dan, als Myra een keer wat zoekt op haar moeders kamer, vind ze een pakje slaappillen. Ze schrikt hier erg van, want ze wist niet dat haar moeder die pillen gebruikte. Maar op het moment dat ze die pillen ziet, denkt ze opeens weer aan het idee dat ze misschien lesbisch is en ze heeft geen zin meer in het leven. Ze slikt alle pillen uit het doosje in een keer in en valt in de kamer neer. Als haar moeder thuis komt vind ze Myra in haar slaapkamer, ze ziet het lege doosje van de slaappillen naast Myra liggen en schrikt hier van. Als Myra bijkomt is er gelukkig niets ernstigs aan de hand en Myra beseft dat het helemaal niet erg is om lesbisch te zijn. Later bleek ook dat ze helemaal niet dood kon gaan van die slaappillen, maar dat had ze toen ook helemaal niet meer gewild. Als Myra haar moeder vertelt over haar gevoelens voor Jessica, reageert haar moeder juist positief! Het maakt haar niets uit dat haar dochter gevoelens heeft voor meisjes, als ze maar gelukkig is! Myra is erg blij als ze haar moeder dit hoort zeggen en realiseert zich dan zelf ook dat het haar niks uitmaakt op wat voor geslacht ze valt. Als ze dit aan Jessica vertelt is die ook erg blij voor Myra dat ze er nu eindelijk gewoon voor uit durft te komen, en Myra en Jessica krijgen wat met elkaar.



Hoofdpersonen en bijpersonen



De hoofdpersonen zijn Jessica en Myra. Er worden geen echte beschrijvingen gegeven over hoe ze eruit zien. Wel staat er op de voorkant een wazige foto van 2 meisjes, waarvan je niet weet wie Myra is en wie Jessica is. Qua innerlijk zijn de twee meisjes eigenlijk heel verschillend.

 Myra is terughoudend, onzeker, rustig en bang voor wat mensen van haar vinden. Gedurende het boek wordt Myra minder onzeker en leert ze te accepteren dat ze lesbisch is.

 Jessica is veel zelfverzekerder en drukker. Het maakt haar niets uit wat mensen van haar vinden. Jessica wordt iets rustiger en leert dat het niet voor iedereen even makkelijk is om lesbisch te zijn en dat je soms mensen de ruimte moet geven.



De bijpersonen zijn vooral de ouders van Myra en Jesscia.

 Francien, de moeder van Myra

 Hans, de vader van Jessica

 De moeder van Jessica, haar naam wordt niet verteld.

Maar ook de beste vriendin van Jesscia, Fenna, speelt een rol.

 Fenna, de beste vriendin van Jesscia. Zij help Jessica heel veel als ze het er moeilijk mee heeft doordat Myra niet weet wat ze wel of niet wil.



Over Caja Cazemier



Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkernisse geboren. Na de middelbare school werkte ze eerst een jaar in de gezinsverzorging en ging daarna Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren. Ruim tien jaar was ze lerares Nederlands, maar tegenwoordig besteedt ze haar tijd volledig aan het schrijven van boeken. Ze woont in Leeuwarden.



Dankzij haar ervaring in het middelbaar onderwijs staat ze heel dicht bij jongeren, ze begrijpt was hen beweegt en hoe verwarrend hun wereld kan zijn. Ze schrijft fan ook over situaties en problemen waar jongeren mee te maken hebben:

 Vrienschap

 Verliefdheid

 Homoseksualiteit

 Seksueel misbuik

 De dood

Caja Cazemiers levensechte en herkenbare personages laten de lezer meeleven én meevoelen. Haar vlotte en toegangelijke schrijfstijl zorgt ervoor dat haar boeken voor een grote groep lezers interessant zijn.



Leeservaring



1. Onderwerp

1.1 Spreekt het onderwerp je aan? Is het een onderwerp waar je al eens over nagedacht hebt? Heeft het boek je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?

1.2 Heb je door het lezen van dit boek iets geleerd? Wat?

1.3 Ben je het eens met de mening die uit het boek over het onderwerp blijkt?

Het onderwerp spreekt me niet heel erg aan. Het is wel interessant om over te lezen maar het was niet zo dat ik naar zo’n soort boek opzoek was. Ondanks dit heeft het boek me wel nieuwe kanten laten zien. Bijvoorbeeld dat het best moeilijk is om hier voor uit te komen. Da weet je toch al wel een beetje maar als je het boek leest merk je wel dat het moeilijker is dan dat je soms denkt.

Door het leze van dit boek heb ik geleerd dat je problemen niet teveel moet opkroppen. Dan ga je je alleen maar ellendig voelen.

Ik ben het wel eens met de mening van het boek. De een gaat er veel makkelijker mee om dan de ander. Misschien gaan sommigen zelfs wel té makkelijk ermee om. Een ander vindt het heel moeilijk om ervoor uit te komen.



2. Gebeurtenissen

2.1 Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?

2.2 Hebben de gebeurtenissen je aan het denken gezet?

2.3 Beschrijf een gebeurtenis die de meeste indruk op je gemaakt heeft en waarom.

Het verhaal bevat niet heel veel gebeurtenissen. Het draait allemaal om Jessica en Myra. Dat ze het niet vertellen en dat ze niet meer weten wat ze nou wel willen en wat niet. Hierdoor ontstaan steeds kleine probleempjes die zich dan ook wel weer snel oplossen.

De gebeurtenissen die erin voor kwamen zette me niet heel erg aan het denken. Problemen zijn overal wel.

Het stuk waarin Myra weer wakker wordt na het nemen van de slaappillen vind ik heel mooi. Ze is dan nog helemaal versuft en vraagt zich af waarom ze die pillen eigenlijk genomen heeft. Een klein stukje daarna krijgt ze een brief van Jessica waarin Jessica haar probeert te begrijpen.

Een stukje uit Jessica’s brief:

“Als ik je op de een of andere manier pijn heb gedaan, spijt me dat. Als ik je gekwetst heb door een domme opmerking, sorry. Had je gelijk? Ben ik te gemakkelijk? Dat zit dan misschien in mijn karakter. Dat geeft me geen recht over jou te oordelen. Ik heb het je verteld: ik heb gewoon altijd geweten dat ik op meisjes viel. Moet ik daar dan een probleem van maken? Dat was ik niet van plan. Ik vind het jammer dat het voor jou wel een probleem is. Ik wilde dat ik wist hoe ik je ervan kan overtuigen dat het niet verkeerd is, een meisje met een meisje. Waarom zou het? Het is anders dan wat meestal gebeurt: jongen/meisje, maar jeetje, in deze tijd moet dat gewoon kunnen. Ben je bang voor de reacties van anderen? Laat ze maar. Zijn zij belangrijker dan jouw geluk? Verliefd zijn, knuffelen, vrijen: dat is het mooiste wat er is. Daar kan niks mis mee zijn.”

Ik vind dit stuk zo indrukwekkend, omdat Jessica hier pas echt duidelijk maakt hoeveel ze van Myra houdt. Myra begrijpt hierdoor ook beter wat Jessica eigenlijk voor haar voelt.



3. Personages

3.1 Is de hoofdpersoon een held(in) op wie je zou willen lijken? Waarom(niet)?

3.2 Hebben de personages eigenschappen die je bewondert, gewoon vindt of verafschuwt?

3.3 Van welke personages kom je het meeste te weten? Genoeg om hun gedrag te begrijpen?

De hoofdpersonen zijn niet echt heldinnen. Het zijn gewoon meiden, net zoals andere meiden. Er op lijken zou ik niet willen. Het lijkt me moeilijk om lesbisch te zijn.

Jessica heeft een eigenschap die ik wel bewonder. Zij gaat met lesbisch zijn heel makkelijk om. Ze durft ervoor uit te komen en verteld het ook aan haar ouders. Dat vind ik erg knap.

Van Jessica en Myra kom je natuurlijk het meeste te weten. Hun gedrag wordt niet heel erg duidelijk. Maar als je het boek leest merk je wel een groot verschil tussen beiden: Jessica maakt er geen probleem van, Myra juist wel.



4. Bouw

4.1 Is het verhaal spannend?

4.2 Zitten er veel terugblikken of herinneringen in het verhaal? Wat vind je ervan?

4.3 Wat vind je van het eind? Blijft er te veel onduidelijk?

Het verhaal is niet spannend. Er komen geen stukken in voor dat het echt heel spannend wordt.

Er zitten bijna geen terugblikken in het verhaal. Af en toe wel over de vader van Myra die ze niet kent. Maar dat ook helemaal niet veel. Ik vind dit best interessant.



5. Taalgebruik

5.1 Hoe vind je de verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergave van gedachten of gevoelens?

5.2 Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?

De verhouding is erg duidelijk. Het beschrijft heel mooi en goed wat ze zeggen, denken en doen.

Ja, de taal past erg goed bij de personages. De personages zijn rond de 16 en de taal waarin het geschreven is, is daar ook op aangepast.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen